torsdag 17 mars 2011

Mysterie Torsdag! Tomtar... Finns dom?

Idag är det mysterie Torsdag.

Fassiken vad lite visningar jag hade igår. Inget bra ämne anntagligen.
Dags att tänka om på vad man kan ha på Onsdagar istället.

Var vänlig och lämna förslag!

Jag ska sätta upp en mailadress till denna bloggen där ni läsare kan sända in frågor osv om det är något ni har i tanken!

Jag kommer anntagligen göra det så fort som möjligt!
Postar sen när det är klart!

En tanke som jag har haft i huvudet sen länge länge är  tanken på om det har funnits en förvsunnen tid där alla legender som vi har hör om idag har grundats en gång för länge sen.

Vad är myt och vad är sanning? hur mycket av legenderna är fakta och vad är påhitt.
Svar som vi med största sannolikhet aldrig kommer att ha.

Men det hindrar inte oss mäniskor att spekulera i vad kan ha varit sant och hur det egentligen hade gott till, för det ligger i våra natur att vara nyfikna och söka efter svar. Denna nyfikenhet har tagit oss långt och gett oss mycket och ibland straffat oss själva.

Om kanske tusen år, vissa säger bara om några hundra år så kommer vi kunna ha kommit så långt i vår utveckling att rymdfärder börjar inledas i allas liv. Bara framtiden kan veta det och vem vet vilka många gåtor svar det finns där ute?

Men för nu får vi nöja oss med vad vi har i mysterie arkivet på Jorden. Jorden är full av mysterier. Allt från Loch ness odjuret till Spöken och demoner, häxor och troll.

En av många historier som vi har här i Svergie och som hänger fortfarende kvar är att man alltid ska ge tomten gröt.

Traditionen härstammar långt tillbaks då bönderna jobbade för fullt för att ge mat till ett svältande Svergie. Jag kan inte hitta riktiga uppgifter om själva myten eller legenden så ni får ta det med en nypa salt.

Enligt legenderna så hade bönderna oftast små tomtar på gården som hjälpte till med sysslor oftast var dom skygga och var inte i mäniskans väg. Dom kunde göra allt mellan himmel och jord, så som borsta hästarna till att fylla på djurens matföråd.

Oftast så tog dom hand om djuren och vissa tomtar lagade gärna plankor och lättare snickar uppgifter och såg till att allt flöt på som vanligt.

Det var runt den här eran som utrycker hustomte myntades och används idag när man plötsligt blir av med sin favorit hammare bara för att finna den på en helt annan plats där man har övertygat sig själv att man inte har lagt den och att det måste ha varit hustomten som har lånat den.

Iallafall så på vintrarna i det karga och kalla Svergie var brutal och kylig brukade tomtarna övernatta i stallen där dom låg och hade mysigt i höet och när Julen kom så var det en tradition till att ställa fram en djup talrik med gröt till tomtarna.

Annars så kunde det sluta mycket illa som t.ex. eldade dom upp ladan med allt hö till djuren och tog djuren för sig själva för att  aldrig ses igen.

Denna artiklen känns bra änsålänge och jag har tajt med tid idag och hinner inte skriva mer om ämnet.
Jag postar detta och sen kommer jag tillbaka och gör en Del.2 för denna artiklen.

Bra idé är bra!

MVH
Rasmus

Får ha musikvideo tills imorgon!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar